Zaden oogsten

Zaden kopen in een winkel is natuurlijk makkelijk maar leuker en beter is het om zaden van je eigen planten te oogsten.

Vooral nu plantenzaden veel genetisch worden gemanipuleerd en er niets biologisch meer aan is.
Natuurlijk kun je ook zaden ruilen als je merkt dat je er teveel in huis hebt.



Ruilen is nog beter dan zaden weggooien omdat ze te oud zijn.

Maar hoe kom je aan die zaden.

In principe kun je zaden vinden in alles wat groeit, bloeit en vruchten draagt.

Veel planten krijgen, nadat ze een bloem hebben gevormd, zaaddozen.
Denk maar aan de klaproos, Juffertje-in-'t-groen en ga zo maar door.

Ga als volgt te werk als je de zaden uit een zaaddoos wilt oogsten:

  • Wacht tot de plant net uitgebloeid is.
  • Sommige stengels en zaaddozen zullen al uitgedroogd zijn. Knip deze af en houd er een bakje onder voor het geval er zaad uit springt.
  • De stengels die nog niet zij uitgedroogd hang of leg je te drogen met iets eromheen om de zaden op te vangen. Als je zakjes gebruikt kies dan voor papier. Plastic houd het vocht in het zakje waardoor er schimmel kan ontstaan.
  • verwijder alle plantendelen die er nog aan vast zitten en controleer op beestjes.
  • Blaas voorzichtig over de zaden heen om losse vliesjes te verwijderen.
  • Laat de zaden nog een paar dagen drogen.
  • Doe ze nu in een zakje, doosje of waar jij je zaden het liefst bewaart. doe dit op een koele en donkere plek.
  • Nu zijn ze klaar voor volgend jaar.
Echter kunnen de zaden ook aan de buitenkant tussen de bloemblaadjes zitten. 
toch kun je ook hier dezelfde methode voor gebruiken.

Voor planten met gesloten zaaddoosjes is het nog makkelijker.
Knip het gedroogde doosje af. Knip deze vervolgens open en schud de zaadjes eruit.

Voor zaden die in een vrucht zitten is het in principe ook makkelijk te doen.
Denk maar voor het gemak aan een pompoen, paprika, druif en appel.
Peuter de zaden uit de vrucht en leg deze te drogen op een velletje.

Wat lastiger is het met vruchten die veel vocht bevatten zoals tomaten.
Deze zaden krijg je er makkelijk uit maar er  zit wel allemaal slijm aan vast die de zaden beschermen.
Leg de zaden dan op een papiertje om te drogen.
Het slijm om de zaden begint een beetje te gisten. 
Na 5 a 7 dagen als het gistingsproces zo goed als klaar en kun je de zaden wassen en opnieuw drogen.
Nu zijn ook deze zaden klaar om bewaart te worden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten